Wat doet botuline toxine met je rimpels?

Steeds meer mensen gaan hun rimpels te lijf met botuline toxine. Maar hoe werkt dat? En gaan alle rimpels daarvan weg? Botuline toxine is een van ’s werelds giftigste stoffen – in theorie kun je met een pond botuline toxine de hele wereldbevolking om zeep helpen. Het gif is afkomstig van de bacterie Clostridium botulinum en blokkeert het vermogen van de zenuwen om de spieren in het lichaam te activeren. Die raken daardoor verlamd – en uiteindelijk ook je ademhalingsspieren.

Wat doet Botox met je rimpels?

Wat doet Botuline toxine met je rimpels?

Gezichtsspieren raken verlamd

Kleine gezichtsspiertjes kunnen rimpels veroorzaken in je voorhoofd en rondom je ogen als ze zich constant samentrekken en plooien maken in de huid. Als je een piepklein beetje botuline toxine in de spieren tussen de wenkbrauwen spuit, zal het gif de spieren lamleggen, waardoor ze de rimpels loslaten en de huid weer glad wordt. Met een juiste dosering is de verlamming slechts lokaal en verspreidt deze zich niet naar bijvoorbeeld de ademhalingsspieren.

Rimpels keren terug

De behandeling is dus vrijwel zonder risico. Botuline toxine werkt drie tot vier maanden, waarna de verlamming ophoudt en de rimpels terugkeren. Rimpels kunnen uiteraard ook worden veroorzaakt door iets anders, zoals roken of uitdroging. In dit soort gevallen kan ook botuline toxine de rimpels niet verhelpen.

Botuline toxine tegen migraine & overmatig zweten

Botuline toxine wordt tegenwoordig ook ingezet om migraine en overmatig zweten te bestrijden. De spierverslappende werking van botuline toxine is uitermate geschikt om de spanning in de oksels en op het voorhoofd te verlichten waardoor klachten zoals migraine tijdelijk verminderd kunnen worden.

Bron: Wetenschap in Beeld 2013. Link.