Lichaamshaar heeft zo z’n nut, maar in onze samenleving voldoet een overmatig behaard lichaam niet aan de gangbare schoonheidsidealen. Laser ontharen kan een uitkomst zijn. Niet alleen vrouwen maar ook steeds meer mannen wensen komaf te maken met overmatige haargroei. Scheren, epileren en waxen hebben als nadeel dat het haar er na verloop van enkele dagen tot weken in volle glorie weer terug is. Definitief ontharen, bijvoorbeeld laserontharing, kan de ongewenste haartjes aanzienlijk verminderen en uiteindelijk ook elimineren.
Aanbiedingen ontvangen van de beste klinieken
Ontvang binnen 3 werkdagen persoonlijke aanbiedingen met 5%-35% korting!
GRATIS EN GEHEEL VRIJBLIJVEND – Binnen 1 minuut ingediend!
Populairste onderwerpen
Voor meer onderwerpen, zie onderaan deze pagina.
Laser ontharen: de behandeling
Laser ontharen is één van de meest efficiënte methoden om definitief afscheid te nemen van uw ongewenste haar, waarbij gebruik gemaakt wordt van licht.
Met een laser worden krachtige lichtstralen uitgezonden, die slechts een honderdste van een seconde aanhouden. Het licht wordt door de melanine rond de haarwortel omgezet in warmte, waardoor de wortel beschadigd raakt. Na 1 tot 2 weken valt het haar compleet met wortel uit. Afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied en de hoeveelheid haartjes, kan een behandelsessie een kwartier tot 4 uur duren. Sommige klinieken of schoonheidsinstituten hanteren een maximale behandeltijd van 2 uur per sessie. Met 1 sessie heeft u meestal 10 tot 30 procent van de actieve haargroei aangepakt. Omdat uw haar groeit in verschillende fasen, is het onmogelijk om met 1 sessie al meteen definitief resultaat te boeken. Gemiddeld zijn 6 tot 8 sessies nodig om een lichaamsgebied haarvrij te maken en te houden.

Laser ontharen?
De behandeling zelf is niet geheel zonder pijn, maar er is geen verdoving nodig. Meteen na het laser ontharen wordt de huid gekoeld met een verzachtende crème of gel. Tot enkele uurtjes na de behandeling kan uw huid rood of opgezwollen zijn en branderig aanvoelen. Het lijkt een beetje op verbrand zijn door de zon. Meestal gaat dit snel weer voorbij. Soms kan de roodheid een week aanhouden en kunnen er zich blaasjes vormen. Het is sowieso aangewezen om na het ontharen met laser voorzichtig om te springen met uw behandelde huid. Niet te heet douchen, opletten met deodorant, parfum, make-up en vooral niet in de zon gaan zitten!
Laserontharing: niet voor iedereen even geschikt
Jammer genoeg is laser ontharen of laser ontharing niet voor iedereen even geschikt. Voor mensen met een getinte tot donkere huidskleur is een laser minder ideaal. De melanine (pigment) in uw huid kan een deel van het laserlicht absorberen, waardoor witte vlekken, zoals littekens, kunnen ontstaan. Er zijn speciale lasers op de markt, bijvoorbeeld een M5 laser, waardoor mensen met een donkere huid toch geholpen kunnen worden. Maar het resultaat van het laser ontharen zal toch altijd minder zijn in vergelijking met mensen met een lichte huid. Dat is ook de reden waarom u gevraagd wordt om 4 tot 6 weken voor de behandeling niet meer te zonnebaden of een zonnebankkuur of andere manier van bruinen te ondergaan.
Omdat het laserlicht geabsorbeerd wordt door melanine / pigment, is laserontharing vooral effectief voor mensen met een donkere haarkleur. Mensen met lichtblonde of (licht)rode haren kunnen helaas niet met een laser geholpen worden.
Sommige mensen hebben overbeharing op bepaalde plaatsen op hun lichaam. Niet alleen vrouwen ervaren dit vaak als een probleem, ook mannen kunnen zich eraan storen. De mate van beharing bij mannen hangt af van afkomst en leeftijd. Ook is er een genetische factor die de mate van beharing bepaalt. Sommige mannen hebben nauwelijks baardgroei of borsthaar, terwijl anderen zwaar behaard zijn op de rug, schouders of andere plekken. Als je je daaraan stoort, kun je via klassieke ontharingstechnieken zoals harsen of epileren een gladde huid verkrijgen. Dit is echter vrij pijnlijk, en niet altijd effectief op de langere termijn. Er zijn verschillende andere ontharingsbehandelingen die een oplossing kunnen bieden. In hoeverre is ontharen met IPL, elektrolyse of laser geschikt voor u?
Welke ontharingsbehandeling is geschikt? Ontharen met IPL, elektrolyse of laser?
Ontharen met IPL, elektrolyse of laser? Om de overbeharing ook op de langere termijn kwijt te raken, moeten de haren niet meer groeien. Aangezien haren uit haarzakjes (of follikels) groeien, is het zaak deze kapot te maken. Dit kan door middel van elektrolyse, lichtflitsen (IPL), of laser stralen. Voor je tot een van deze ingrepen overgaat zal jedat uitvoerig moeten bespreken met de behandelend specialist. Hoewel de behandelingen niet ingewikkeld zijn, zijn er wel een factoren van belang voor een goed resultaat. Allereerst zal de specialist vragen naar je gezondheid. het is mogelijk dat de overmatige haargroei wordt veroorzaakt door een bepaalde ziekte. Daarnaast kunnen ook bepaalde medicijnen voor overbeharing zorgen. Een elektrolyse kan niet uitgevoerd worden bij mensen die een pacemaker dragen. De elektrische pulsen kunnen de pacemaker verstoren. Bij het consult wordt ook bekeken of je huid wel geschikt is voor de behandeling die je wenst.
Ontharen met lichtstralen: IPL
De techniek van ontharen waarbij men lichtstralen gebruikt, wordt IPL genoemd, Intense Pulsed Light. De warmte van het krachtige flitslicht wordt geabsorbeerd door de behandelende haartjes. Daardoor worden de haarzakjes beschadigd. Met IPL kan een groter gebied –dus meerdere haren- tegelijk behandeld worden. De behandeling is relatief pijnloos, maar indien gewenst kan een verdovende crème op de huid gesmeerd worden. Lichte haren absorberen het flitslicht moeilijker, en zijn dus minder effectief door deze methode te verwijderen. Een IPL behandeling is in de meeste gevallen goedkoper dan elektrolyse of behandeling met laserstralen.Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig. Dit is overigens ook bij de andere technieken het geval. Het aantal behandelingen is natuurlijk sterk afhankelijk van het resultaat dat je wenst en de te behandelen plek.
Ontharen met laserstralen
Bij het ontharen met laserstralen kan een kleiner oppervlakte worden behandeld dan bij de IPL techniek. Ook bij de laserbehandeling is het doel de haarzakjes kapot te maken zodat de haren niet meer gaan groeien. Nu is het een laserstraal die dit doel bereikt. Omdat laserstralen schadelijk zijn voor je ogen, zal je tijdens de behandeling een beschermende bril moet dragen. Voor een goed resultaat zijn hier ook meerdere sessies nodig. Ook hier zijn meerdere behandelingen nodig. Net zoals bij IPLzijn licht getinte haren met deze techniek moeilijker te ontharen zijn. Een donkere of getinte huid maakt het ook moeilijker om definitief te ontharen.De omringende huid absorbeert dan teveel licht. De intensiteit van de laser kan wel worden aangepast, zodat in deze gevallen meestal meer resultaat kan bereikt dan met IPL. Een ontharingsbehandeling met laserstralen is vrijwel altijd duurder dan een IPL behandeling.
Ontharen door elektrolyse
Elektrolyse is een al wat oudere techniek om haren definitief te verwijderen. Hierbij wordt met een naaldje een zwak elektrische stroompje naar het haarzakje gestuurd. Dit veroorzaakt een chemische reactie die het haarzakje kapot maakt, en het verwijderd kan worden. Het is een arbeidsintensieve behandeling (haartje voor haartje wordt behandeld), en kan ook als pijnlijk worden ervaren. Meestal zijn meerdere behandelingen nodig omdat in één sessie niet alle haarzaakjes kapot gaan. Het is alleen geschikt voor kleinere oppervlakten. De techniek is wel effectief, hoewel er geen 100% garantie kan worden gegeven dat er ooit weer enkele haartjes zullen opkomen. Ook lichtere haren kunnen met deze techniek goed behandeld worden.
Resultaat van ontharingsbehandelingen met IPL, elektrolyse of laser
Ontharingsbehandelingen worden vaak aangeprezen als de manier om voor altijd van overbeharing af te komen. Een 100% garantie dat haren niet terugkomen kan echter niet gegeven worden. In de praktijk zal zo’n 60 tot 70% van de haren verdwijnen.Donkere haren zijn over het algemeen het beste te behandelen. Er is een kleine groep, waarbij een behandeling helemaal niet aanslaat. Een inschatting daarvan is vooraf moeilijk te maken. Van cruciaal belang is de deskundigheid van de behandelend specialist. Bij een keuze voor een ontharingsbehandeling is het aan te bevelen vooral op kwaliteit te letten, en minder op de prijs. Let dus bij je zoektocht naar een goede ontharingsspecialist op ervaring, gebruikte apparatuur, lidmaatschap van brancheorganisaties en diploma’s, en dergelijke. Ook bij IPL, elektrolyse en laserbehandeling kunnen zich complicaties voordoen, zoals pigmentvorming, een geïrriteerde huid, en (lichte) brandwonden. In de meeste gevallen trekt dit snel weer weg. Bij ondeskundige behandelingen kunnen echter serieuze klachten optreden.
Belangrijke punten bij ontharingsbehandelingen met IPL, elektrolyse of laser:
- voor ontharen zijn verschillende behandelingen beschikbaar, die uitgevoerd worden door klinieken en schoonheidsspecialisten,
- welke behandeling geschikt is, hangt af van jouw specifieke situatie. Niet alleen je gezondheidssituatie is van belang. Ook haarkleur en grootte van het te behandelen oppervlak zijn van belang,
- IPL en laserbehandeling zijn relatief pijnloos, elektrolyse wordt als pijnlijker ervaren. Als je dat wenst kun je de huid plaatselijk laten verdoven door een crème,
- voor een goed resultaat zijn vrijwel altijd meerdere behandelingen nodig,
- dat de haren nooit meer terugkomen valt niet te garanderen,
- er kunnen zich complicaties voordoen. Deze zijn meestal licht (korstjes, rode huid), en gaan snel weer over,
- deskundigheid en ervaring van de behandelaar is erg belangrijk!
Laser ontharen via Kliniekaanbiedingen.nl
Bent u geïnteresseerd in een definitieve ontharing met behulp van een laser? Ook wel laser ontharen genoemd. Of wenst u meer informatie over welke methode van definitieve ontharing het meest efficiënt is voor u? Vraag dan uw persoonlijke aanbieding aan via Kliniekaanbiedingen.nl. Binnen 3 werkdagen ontvangt u via ons dan verschillende aanbiedingen van gerenommeerde klinieken en instituten in Nederland en desgewenst ook België. Meer informatie over dit onderwerp? Zie de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie.
Gerelateerde onderwerpen: