Voor mensen met overgewicht kampen zijn er diverse chirurgische ingrepen mogelijk. In de meeste gevallen gaat het dan om mensen die langdurig last hebben van overgewicht (de zogenaamde morbide obesitas) en waarbij andere behandelingen zoals diëten, gedragstherapie of oefeningen niet helpen. Ingrepen als een maagomleiding (gastric bypass), maagverkleining (gastric sleeve) of een maagballon kunnen dan een uitkomst bieden. Ook het plaatsen van een maagband kan een goed resultaat opleveren. Het plaatsen van een maagband is, vergeleken met de andere behandelingen, een kleine ingreep, die meestal door middel van een kijkoperatie kan plaatsvinden.
Hoe werkt het plaatsen van de maagband?
Een silconenbandje wordt om een deel van de maag gebonden, zodat er als het ware een kleiner en een groter gedeelte van de maag ontstaat. Het kleinere gedeelte moet het voedsel als eerste verwerken. Het gevolg is dat de hoeveelheid voedsel die je per keer kunt eten minder wordt. Je krijgt dus eerder een vol gevoel. Voor een goed en blijvend resultaat is het belangrijk dat ook het eetpatroon aangepast wordt. Daarnaast is ook meer lichaamsbeweging een factor van belang. Het is de combinatie van het plaatsen van de maagband, een beter eetpatroon, én een betere levensstijl die moet zorgen voor het gewichtsverlies. In veel gevallen worden patiënten na de ingreep daarom nog enige tijd begeleid door een diëtiste of voedingsdeskundige.
Maagband plaatsen
Het plaatsen van de maagband is een relatief kleine ingreep en gebeurt meestal door middel van een kijkoperatie. De operatie kan plaatsvinden in het ziekenhuis, maar er zijn ook veel klinieken die de ingreep kunnen uitvoeren. Onder algehele narcose wordt de maagband om de bovenkant van de maag geplaatst. Een slangetje dat verbonden is aan de maagband leidt naar een onderhuidse injectiepoort. Dit zou je simpel gesteld kunnen vergelijken met een lasso, waarbij de injectiepoort aan het uiteinde van het touw zit. Als het nodig is kan de maagband ook worden aangepast. Een zoutoplossing wordt dan in een schijfje in de injectiepoort geprikt. Die oplossing zorgt ervoor dat de maagband iets uitzet en dus strakker komt te zitten. Ook is het mogelijk wat zoutoplossing uit de maagband te zuigen, waardoor de maagband dus ruimer wordt. De maag wordt daardoor ook weer groter.
Consult voor het plaatsen van een maagband
Het consult vóór de operatie is erg belangrijk. Naast uitleggen wat de ingreep inhoudt, zal de arts onder andere ook willen weten wat uw medische voorgeschiedenis is, wat uw gezondheidssituatie nu is, en of er bepaalde aandoeningen in uw familie voorkomen. De arts kan dan vaststellen of een maagband een geschikte oplossing voor u is, en of u er in aanmerking voor komt.
Criteria die daar voor gehanteerd worden zijn o.a.:
- je hebt een Body Mass Index (BMI) van over de 40 (in sommige gevallen over de 30 zoals bij diabetes of hart- en vaatziekten).
- je hebt al langere tijd last van overgewicht en andere behandelingen werken niet.
- je wilt ook je eetpatroon veranderen.
Wanneer geen maagband?
In sommige gevallen kan er niet worden overgegaan tot het plaatsen van een maagband. De ingreep kan bijvoorbeeld niet worden toegepast op patiënten met maag- of darmzweren, de ziekte van Crohn of een middenrifbreuk. Ook tijdens de zwangerschap kan er geen maagband worden geplaatst. Overigens kun je na het plaatsen van een maagband wel gewoon zwanger worden. Net als bij elke andere operatie kunnen er zich complicaties voordoen. Dit kan bijvoorbeeld wondinfectie of intolerantie voor hard of stug voedsel zijn. In de meeste gevallen zijn die complicaties afhankelijk van al aanwezige medische problemen.
Maagband plaatsen: snel herstel
Als het maagband plaatsen door middel van een kijkoperatie gebeurt, kan je in de meeste gevallen dezelfde dag weer naar huis. Bij de operatie worden slechts enkele kleine sneetjes gemaakt. Je houdt er dus nauwelijks littekens aan over. Binnen 3 tot 4 weken ben je volledig hersteld van de operatie. Je mag de eerste 10 tot 14 dagen na de operatie alleen vloeibaar of gemalen voedsel eten. Deze herstelperiode is korter dan bij andere chirurgische ingrepen aan de maag. Een ander groot verschil is dat de maag intact blijft. Dat betekent dat de operatie volledig ongedaan kan worden gemaakt.
Maagband kosten en maagband vergoeding
De prijzen voor het plaatsen van een maagband variëren nogal, maar liggen bij de meeste ziekenhuizen en klinieken rond de € 5000,- à € 6000,- . Van uw zorgverzekering kunt u een vergoeding voor de maagband krijgen, maar dit is niet vanzelfsprekend. Vrijwel altijd zal uw zorgverzekering ook een indicatie van een arts vragen. Bovendien is er in 2015 op het gebied van de zorgverzekering veel verandert. Kijk dus goed uw polis na en laat u goed informeren over wat mogelijk is! Veel klinieken kunnen u overigens helpen bij de aanvraag voor een vergoeding bij uw zorgverzekeraar.
Maagband ervaringen
Een groot deel van de mensen die een maagband hebben plaatsen zijn erg tevreden. Ze hebben veel gewicht verloren en nauwelijks of geen complicaties. Anderen zijn minder tevreden over het resultaat op langere termijn. Het is belangrijk er bewust van te zijn dat de maagband een hulpmiddel is en geen wondermiddel. Een aanpassing van het eetpatroon, de leefstijl (meer lichaamsbeweging!) heeft dus een grote invloed op het resultaat van het plaatsen van een maagband. Ook het verwachtingspatroon dat patiënten hadden kan zijn weerslag hebben op hoe ze het resultaat ervaren. Op verschillende internetfora kunt u ervaringen lezen van mensen die een maagband hebben laten plaatsen. Daarnaast is het consult vooraf met de arts natuurlijk erg belangrijk. Daarin kan uw persoonlijke situatie vastgesteld worden, en heldere voorlichting worden gegeven, zonder valse hoop of beloften. Op basis daarvan kunt u dan zelf een weloverwogen besluit nemen.
Gerelateerde artikelen: